
Minor Amendment and Housekeeping Package 
Frequently Asked Questions 

 
Questions from the public have been gathered along with the department’s responses.  
Substantially similar questions have been aggregated. 
 

1. Question:  Why are the provisions of 18 AAC 75.066 being limited to shop-fabricated 
aboveground oil storage tanks with storage capacities of 50,000 gallons or less?   
a. 18 AAC 75.066 is being limited to shop-fabricated tanks with capacities of 50,000 

gallons or less because the construction standards referenced in 
18 AAC 75.066(b)(1) were written specifically for shop-fabricated tanks with 
capacities of 50,000 gallons or less.  The construction standards and prevention 
and maintenance measures of 18 AAC 75.065 are more appropriate for shop-
fabricated tanks with capacities greater than 50,000 gallons.   
Updated on March 2, 2018 for accuracy 
 

2. Question:  Why are the requirements in 18 AAC 75.425(e)(3)(A)(i), (ii), and (vi) being 
amended? 
a. They are being amended to specify the information requirements for aboveground 

oil storage tanks with a storage capacity between 1,000 gallons and 10,000 gallons.  
By adding the language to the regulations, it will eliminate the need for a guidance 
document that has been in place since 1992, OPC 92-6. 

 
Below are questions added March 2, 2018 

3. Question:  Why are the provisions of 18 AAC 75.438(c) and 18 AAC 75.440(b) being 
amended?   
a. These subsections are being amended to clarify how the response planning 

standard (RPS) is calculated for crude oil tank vessels and barges.  The current 
regulations are unclear because “cargo capacity” is not defined in statute or 
regulation.  “Cargo volume” is defined in 18 AAC 75.990(14).  These edits also 
makes the subsections consistent with the statutory language found in 
AS 46.04.030(k)(3) - (5) and the department’s procedures for calculating the RPS 
for crude oil tank vessels and barges.   

   
4. Question:  How will the amendment of 18 AAC 75.205(b)(3) affect financial 

responsibility applications for nontank vessels?   
a. Applicants will no longer be able to submit an application for financial 

responsibility once a year on the chance that the nontank vessel will enter state 
waters.  Applicants will be required to manage the movement of the nontank 
vessel to assure that financial responsibility applications are submitted no earlier 
than 90 days prior to operating in state waters.   



b. The edit from “at least 15 days before operations” to “not later than 15 days 
before operations” does not reflect a change to the meaning of the regulation and 
was made to be consistent with legal terminology.   

Below are questions added March 9, 2018 
5. Question: Will the amendment of 18 AAC 75.205(b)(3) affect nontank vessel 

streamlined plan approvals and require that the plan be suspended until the vessel 
intends to enter Alaska waters?   

a. No, the change is to the application process for approval of proof of financial 
responsibility.  Plans will not be required to be suspended until the vessel 
intends to enter Alaska waters.  As stated in the terms and conditions of 
nontank vessel streamlined plan approvals, the vessel must have a department-
approved Certificate of Proof of Financial responsibility prior to entering 
Alaska state waters.       

 
Below are questions added March 23, 2018 

6. Question:  Will the changes to the provisions of 18 AAC 75.438(c) and 
18 AAC 75.440(b) affect the RPS volume calculation for tank vessels?   

a. The edits to this section are not intended to change the RPS volume calculation 
but to align language in the relevant statute and regulations.  The primary 
reason for replacing ‘capacity’ with the term ‘volume’ is to be consistent with 
the statutory language found in AS §46.04.030(k)(3)-(5), which establishes the 
RPS for both crude and non-crude oil tank vessels or barges.   

 
Updated April 6, 2018 

7. Question:  What is the reason for the change to 18 AAC 75.425(e)(3)(A), besides 
incorporation of SPAR Guidance No. OPC 92-6? 

a. The change to 18 AAC 75.425(e)(3)(A) clarifies that all tanks with capacities of 
at least 1,000 gallons are to be used in determining the oil storage capacity at a 
facility for contingency planning purposes (i.e., when a facility is regulated 
under AS 46.04) and must be included in a plan.  

b. For a person who is subject to AS 46.04.030 or AS 46.04.055, an accurate 
facility description should include information on oil movement and storage 
within a regulated facility.  The identification of the location of oil storage tanks 
from 1,000 to 10,000 gallons informs both prevention and potential oil spill 
response operations. 
 

8. Question:  Is the department knowledgeable of the number of 1,000 to 10,000 gallon 
tanks at regulated facilities; i.e., is the additional workload appropriately understood? 

a. The proposed regulation revision is consistent with SPAR Guidance No. 
OPC 92-6 (in place since 1992), which informed plan holders that tanks with 
capacities of at least 1,000 gallons must be included in the plan.  Since this 



information should already be included in the plan, no additional workload 
should be required.   

b. Facilities regulated under AS 46.04.030 are also likely regulated by EPA and 
subject to Spill Prevention Control and Countermeasure (SPCC) planning 
obligations under 40 CFR 112.  In the event a facility’s plan does not currently 
include the necessary information, the identification of the location, storage 
capacity, and the product type stored in tanks with a storage capacity of 1,000 
gallons or greater should be readily available within a facility’s SPCC plan.   

 
Updated April 6, 2018. 

9. Question:  For plans that do not currently list 1,000 to 10,000 gallon tanks, how and 
when will they have to be added?  

a. A plan that does not contain information on in-service tanks with capacities of 
1,000 to 10,000 gallons will need to be amended following the procedures 
under 18 AAC 75.415.  In most cases, this will be a minor amendment.  As the 
regulation revision is currently written, plans will need to be amended not later 
than 30 days after the lieutenant governor approves the regulation.  

 
Updated April 6, 2018.  

10.  Question:  Are tanks with capacities of 1,000 to 10,000 gallons subject to applicable 
oil spill prevention requirements of 18 AAC 75.005 - 18 AAC 75.085 (Article 1)?   

a. Operations at regulated facilities are subject to the general pollution prevention 
regulations within Article 1 of 18 AAC 75, including the operations of oil tanks 
with capacities of 1,000 to 10,000 gallons.  The requirements of 18 AAC 75.065 
(field-constructed aboveground oil storage tank requirements) and 
18 AAC 75.066 (shop-fabricated aboveground oil storage tanks) are not 
applicable to tanks 10,000 gallons or less.   
 

11. Question:  Is there a length of time that a tank with a capacity of 1,000 to 10,000 
gallons used for short-term projects can be in service without being added to the 
facility plan?  

a. The department will investigate how it will handle temporary tanks with 
capacities of 1,000 to 10,000 gallons. 

 
12.  Question:  Will tanks with capacities of 1,000 to 10,000 gallons need to be depicted 

on facility diagrams?  What about for mobile and portable tanks that are frequently 
moved? 

a. Stationary tanks with capacities of 1,000 to 10,000 gallons must be included on 
the facility diagram.  The department will investigate what information will 
need to be included on a facility diagram for mobile tanks. 

  



Updated April 6, 2018 
13. Question:  Does the plan need to be amended before the tanks arrive at the facility or 

before they are used?  Can a frequency schedule be established: Monthly?  Quarterly?  
Annually?  

a. The department will establish procedures for managing 1,000 to 10,000 gallon 
tanks at a facility.   

 
Updated April 6, 2018 

14.  Question:  SPCC plan holders have 6 months to revise their tank tables after a tank is 
put into service.  Can the SPCC update schedule (every 6 months) be used to initially 
create and subsequently update the list of tanks with capacities of 1,000 to 10,000 
gallons? 

a. The department will establish procedures for managing 1,000 to 10,000 gallon 
tanks used at a facility.   

 
15. Question:  The regulation requires the location of tanks with capacities of 1,000 to 

10,000 gallons to be listed in the plan.  The locations of mobile and portable 
containers change frequently.  Will the plan need to be amended when the location 
changes?  Can the location listed in the plan be the entire facility when appropriate 
(e.g. for mobile and portable tanks)? 

a. The department will investigate how it will handle location changes of mobile 
tanks with capacities of 1,000 to 10,000 gallons and how the locations are listed 
in the plan. 

 
Added April 6, 2018 
Questions regarding the change to 18 AAC 75.425(e)(3)(a)(ii)  
The department has received a number of questions regarding the proposed changes to 
18 AAC 75.425(e)(3)(a)(ii), which clarifies information required within the plan’s facility 
description.  Based on initial comments, the department is considering addressing this issue 
in a separate regulation package.   
 
Although the guidance document to be rescinded (OPC 92-6) has been effect since 1992, the 
department recognizes that many plans do not currently contain a facility listing of tanks 
between 1,000 to 10,000 gallons.  The facility descriptions for tanks that have been in use as 
part of the facility infrastructure (i.e., in use > 1 year and stationary tanks) must be updated 
with a plan amendment (18 AAC 75.415).   
 
The department also recognizes the challenges of managing plan updates for mobile and 
temporary tanks from 1,000 to 10,000 gallons, including contractor or project-specific tanks.  
We strongly encourage affected persons to submit comments regarding impacts of 
incorporating tanks from 1,000 to 10,000 gallons, especially for mobile or temporary use, 
within the plan facility description.   


