
American Iron & Steel (AIS) Requirement of the Consolidated Appropriations 
Act of 2014 (Public Law 113-76) Q&A Part 1: Valves and Hydrants 
 
Q1: Does the AIS requirement of the Consolidated Appropriations Act of 2014 require minor, 
miscellaneous components within a covered valve or hydrant, such as nuts, bolts and washers, to be 
made in the U.S.? 

A1: The definition of "iron and steel products" that must either be domestically produced or 
subject to a waiver in order to comply with the AIS requirement of the Consolidated Appropriations 
Act of 2014 includes valves and hydrants. Unlike many other of the "iron and steel products" that 
are listed in the definition, valves and hydrants are typically precision mechanical products with 
multiple fitted, operating parts and connections. Valves and hydrants, unlike most of the other 
listed products, contain other minor components, such as small washers, nuts, and bolts that are of 
unknown origin but are added to the valve or hydrant during the manufacturing process. For 
purposes of the 2014 AIS requirement, EPA considers only the significant iron and steel components 
of a covered valve or hydrant– the body, bonnet, shoe, stem, and wedge/disc/gate/ball – to be within 
the definition of "iron and steel products" that must either be made domestically, or otherwise must 
comply with the AIS requirement. The minor components represent a very small percentage of the 
iron and steel in the hydrants and valves that are defined as "iron and steel products." These minor 
components, which EPA has learned through our research are currently difficult to find 
domestically in sufficient quantity, such as minor nuts, bolts, and washers, are not required to be of 
U.S. origin. 

 
Q2: Do the actuators/control systems attached to valves have to comply with the AIS requirement, or just 
the valve itself? 

A2: The AIS requirement of the Consolidated Appropriations Act of 2014 includes valves in its 
definition of "iron and steel products" that recipients must make certain are either domestically 
made or subject to a waiver in order to comply with the AIS requirement. Actuators and control 
systems are not included in the definition. Only the valve itself is required to be either domestically 
produced or subject to a waiver in order to be compliant with the AIS requirement. Absent a 
waiver, EPA considers valves and hydrants to be domestically produced if the significant iron and 
steel components of a covered valve or hydrant – the body, bonnet, shoe, stem, and 
edge/disc/gate/ball – if made of iron or steel, is produced in the U.S. See Q1 above for a discussion 
about minor components. The valves and actuators, while often purchased and shipped together, 
are two unique products that are manufactured separately and typically attached together during 
the final step of the process. Valves are included in the definition of "iron and steel products" in 
the AIS requirement. Actuators, whether manual, electric, hydraulic or pneumatic, are not listed 
as an "iron and steel product" under the AIS requirement of the Consolidated Appropriations Act 
of 2014, nor are they considered construction materials. Therefore, they do not n e e d  to be 
domestically produced in the U.S. in order to comply with the requirement. 

 
Q3: Are electric powered motor operated valves excluded based on the valve being motorized 
equipment (i.e. electrical equipment)? 

A3: No, electric powered motor operated valves are not excluded based on the valve being 
motorized equipment. The actuator, a motor that controls the valve, is considered a separate 
product, which is not listed as an “iron and steel product” under the AIS requirement of the 
Consolidated Appropriations Act of 2014, nor is it considered a construction material. Therefore, the 
actuator does not need to be domestically produced in the U.S. in order to comply with the 
requirement. See Q2 for further clarification. 1 of 2 

 



 
Q4: Based on EPA’s AIS guidance dated March 20, 2014, gates are not considered construction 
materials and therefore do not have to be produced in the U.S. Does that include gate valves? 

A4: No, valves are specifically listed in the Consolidated Appropriations Act of 2014 as an “iron and 
steel product” and therefore, absent a waiver, must be produced in the U.S. to be in compliance with 
the requirement if they are “primarily” iron and steel. Gates as referenced in the EPA March 20, 2014 
guidance refer only to common sluice and slide gates, and not to gate valves. 
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